Velika Gospa 2019.

U četvrtak 15. kolovoza svečano smo proslavili svetkovinu Uznesenja Marijina u našoj župi. Svetkovini je prethodila devetnica, koju je predvodilo devet različitih svećenika i redovnika. Za vrijeme devetnice promišljali smo o Marijinu životu, njenim stavovima i prevažnoj ulozi koju je imala u povijesti spasenja.

Na samu svetkovinu svete mise su bile u 07:00 – predvodio je dugogodišnji župnik na Kamenskom fra Juraj Domšić; 08:30 – predvodio je fra Marko Glogović, pavlin iz samostana Svetice; u 10:30 održala se svečana procesija s kipom Majke Božje Kamenske, koji su nosile djevojke u narodnim nošnjama kroz cijelo mjesto. U procesiji je sudjelovala Karlovačka građanska garda, članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava koji djeluju na području naše župe, veterani tenkisti, Karlovački počasni vod, žene u narodnim nošnjama, članovi župnih zborova, mnogi svećenici uz veliki broj vjernika. Svečanu svetu misu u 11:00 sati na otvorenom predvodio je mons. Zlatko Koren, župnik župe Sv. Blaža u Zagrebu i donedavni rektor nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke.

Večernju svetu misu predvodio je preč Dražen Karačić, župnik Župe Presvetog Srca Isusova u Karlovcu i karlovački dekan.

Nakon večernje svete mise održao se nastup KUD-ova Turanj, Mostanje i Sv. Rok iz Skakavca.

Cijeli dan ljudi su obilazili oko oltara Majke Božje Kamenske, obnavljajući zavjete, povjeravajući njenom majčinskom zagovoru svoje živote i živote svojih bližnjih.

Hvala svima koji su nam na bilo koji način pomogli u organizaciji ove svečanosti.

fra Mario

photo by: Vesna Živčić